Ekorrar blir alltmer tama

Eleverna i årskurs 3 på Växthusets skola har läst om olika svenska djur. När de lärde sig om djuren föddes nya frågor som vi inte kunde hitta svar på. Frågorna skickade vi till olika djurforskare. Nu har vi fått svar på våra ekorre-frågor. Det är Didrik Vanhoenacker som är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet som svarar. Tack Didrik!

Vilken färg har den på hösten?
# Den är rödbrun på sommaren, men på hösten och vintern blir den mer gråbrun.

Varför är de rädda för människor?
# Ekorren har jagats av människor, så de som inte var rädda fick färre barn. I många städer har de dock blivit allt oräddare och på sina håll nästan tama. Här har detta lönat sig eftersom det ofta finns mat i närheten av människor. Ofta kan man få se ekorren på fågelbordet.

Varför gillar ekorrar träd?
# De är anpassade till ett liv i träden. På så sätt slipper de en del fiender som rävar och katter. De hittar också sin mat i träden i form av kottar och nötter.

Illustratör: Fire, Fragvisa.se

Illustratör: Fire, Frågvisa

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.