En brunbjörn kan väga över 650 kilo!

Eleverna i årskurs 3 på Växthusets skola har läst om olika svenska djur. När de lärde sig om djuren föddes nya frågor som vi inte kunde hitta svar på. Frågorna skickade vi till olika djurforskare. Nu har vi fått svar på våra björn-frågor. Det är  som Andrea som arbetar i det Skandinaviska Björnprojektet som gett oss svar. Tack Andrea för svaren!

Hur gammal kan en björn bli?

I det vilda blir brunbjörnar max 35 år. Den äldsta björn i Sverige var 32 år och blev skjuten under björnjakten. Den äldsta brunbjörn i fångenskap blev 51 år! Han hette Andreas dog för 2 år sedan in Grekland.

Vad jagar björnen för byte?

I Sverige jagar de framförallt, älgkalvar eller renkalvar, ibland vuxna älgar, sällan mindre däggdjur. Björnar ”jagar” mångar myror som är en viktig energikällan för björnar i Sverige.

Är björnar sällsynta?

Nej. Björnar finns spridad på norra halvkloten och är inte sällsynta. I vissa länder är de dock utrotningshotat på grund av att habitat saknas eller jakttrycket är för stort.

Hur mycket kan en björn väga?

I vårt forskningsprojekt var tyngsta vårvikten för en hona 140kg. Under hösten kan björnar ökar med 20-40%. Han björnar väger cirka dubbelt så mycket. I andra länder kan brunbjörnar blir tyngre. De största brunbjörnar finns i Alaska (Kodiakbjörnar) som kan väger över 650kg.

Björn tecknad av Loreen

Illustratör: Loreen

 

3 Comments
  1. Pingback: Frågvisa | Live från idet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.