Att förbereda en intervju

Innan en intervju är det bra att läsa på allt du kan om personen. Man kan till exempel göra sökningar till exempel på nätet. Det är en bra idé att använda intervjutiden effektivt och inte fråga om sådant som är alla redan vet.

Under våren kommer Frågvisas reportrar att få olika intervju-uppdrag. Alla elever i årskurs 3 på Växthuset kommer vara med i ett intervju-team minst en gång. På torsdag ska några elever från Frågvisa träffa den norske illustratören Stian Hole för en intervju på Bror Hjorts hus där hans utställning öppnar den 28 mars.

Man behöver inte ha massvis med frågor när man ska göra en intervju. Det är bättre att ha fem-tio bra frågor med sig och ställa dem. Seden är det viktigt att lyssna uppmärksamt och ställa bra följdfrågor.

Här är tre intervjutips hämtade från Göreborgs postens skrivarskola:

  • Slappna av, försök skapa en avspänd stämning från början. Det blir lättare att prata då och du får veta mer.
  • Följ din frågelista men var lyhörd, lyssna noga på vad personen svarar, och var beredd att följa upp ett intressant eller oväntat svar.
  • Om du inte förstår svaret – var inte rädd för att be intervjupersonen förklara vad hon menar. (Det här rådet blir extra viktigt för våra reportrar på torsdag eftersom den de ska intervjua talar norska.)

Här är en film där Stian berättar lite om sig själv och sitt arbete.

Här är presstexten om Stian Hole och utställningen på Bror Hjorts hus.

Här är en länk till Bror Hjorts hus hemsida där de skriver om Stian Hole.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.